Bowlen hoe doe je dat?

Informatie EBV

Bowlen hoe doe je dat?

 

BOWLEN, HOE DOE JE DAT?

 
Bowlen is een sport waaraan iedereen direct kan meedoen. Het doel van het spel is eenvoudig. De tien pins die aan het eind van de baan staan, moeten, het liefst in een worp, omgegooid worden. Lukt dat inderdaad in één keer, dan heb je een strike gegooid. Gooi je de eerste worp niet alle tien pins om, dan krijg je nog een kans om met een tweede worp de resterende pins om te gooien. Lukt dat, dan heb je een spare gegooid. De puntentelling wordt verderop uitgelegd.
We beginnen bij het begin: de aanloop. Op het eerste gedeelte van het aanloopgedeelte zie je een aantal merktekens ( I) staan. Deze kun je gebruiken als oriëntatiepunten. Je mag een aanloop maken tot aan de foutlijn’ (2). Als je daar overheen komt, tellen de pins die je hebt omgegooid niet.
 
De baan zelf (3) is verdeeld in drie sectoren, die onderling van gladheid verschillen. Mede hierdoor kunnen wedstrijdbowlers hun effect benutten en met de meest fantastische ‘hoeken’ gooien.
Op de baan tref je ook oriëntatiepunten (4) aan, die je voor het mikken kunt gebruiken. Tegenwoordig beschikken de meeste bowlingcentra over volautomatische computerscores (5), maar soms moet je de score zelf nog bijhouden.
 
Iedere keer na een worp wordt de bal automatisch teruggevoerd via een transportgoot (6) naar de ‘balreturn’ (7). Wacht tot je eigen bal terug is, zodat de pinopzetmachine (8) gelijktijdig zijn werk kan doen.
 via een transportgoot (6) naar de ‘balreturn’ (7). Wacht tot je eigen bal terug is, zodat de pinopzetmachine (8) gelijktijdig zijn werk kan doen.

 

BOWLING IS EEN SPORT VOOR IEDEREEN.
Bowling wint niet alleen recreatief aan populariteit maar ook steeds meer als wedstrijdsport. Van jong tot oud, dames en heren; iedereen kan al snel op zijn/haar manier de bal op de baan houden en de pins omgooien. Omdat het bij bowlen niet in eerste plaats op kracht aankomt, maar vooral op de beheersing van een goede techniek, kunnen zowel dames als heren tegen elkaar spelen en kan bowlen tot op een hoge leeftijd beoefend worden. Uiteenlopende groepen van personen in alle leeftijden kiezen steeds meer voor bowling als wedstrijdsport!!

Wereldwijd spelen er jaarlijks ruim 100 miljoen mensen bowling en in Nederland zijn er ongeveer 2 miljoen mensen die jaarlijks minimaal een keer bowlen. Verder spelen ongeveer 40.000 bowlers in Nederland wekelijks hun leagues (competitie) en toernooien. Ongeveer 22.000 van hen doen dit als lid van de Nederlandse Bowling Federatie (NBF). Zij zijn lid van één van de 140 verenigingen van de NBF. De bowlingverenigingen van de NBF spelen in é n van de 200 bowlingcentra die Nederland rijk is.

NEDERLAND: BOWLINGLAND!!
Net als in vele andere sporten doet Nederland het ook in de bowlingsport goed. De meest aansprekende successen werden in 1995 behaald door het Nederlandse herenteam tijdens de Wereldkampioenschappen. De heren behaalden in Reno, Verenigde Staten, maar liefst drie gouden medailles !!!
 
De Nederlandse dames bewezen in 1997 tijdens de Europese kampioenschappen in Nottingham, Engeland, ook tot de Wereldtop te behoren. De dames behaalden vijf (van de zes) gouden en een zilveren medaille!!!
 
Ook de Nederlandse jeugdteams nemen deel aan de internationale kam- pioenschappen en veroverden daarmee in de loop der jaren diverse Europese titels. De laatste grote successen zijn het winnen van de gouden medailles van de Europa Cup voor landenteams. De jongens deden dat in 1995 in Netanya, Israë, en de meisjes in 1997 in Annecy, Frankrijk.
 
Ook 1998 was een succesvol jaar voor de Nederlandse Bowlingsport: Tijdens de Europese Jeugd Kampioenschappen die in Wenen, Oostenrijk, gehouden werden, behaalden de jongens in de doubles de gouden medaille. Tijdens de Wereldkampioenschappen tot 23 jaar in Inchon, Korea, werd dit succes geëvenaard. Ook hier behaalden de jongens de gouden medaille in de doubles.
 
Het Nederlandse dames en herenteam waren beiden succesvol in de Europa Cup voor landenteams. De heren behaalden voor de eerste maal in dit toernooi de gouden medaille, terwijl de dames dit keer een eervolle zilveren medaille behaalden.
 
DE TECHNIEK (VOOR EEN RECHTSHANDIGE SPELER)
 
Het vast pakken van de bal gebeurt door de duim en de middel- en ringvinger in de drie gaten te plaatsen. Doe net of je iemand een hand geeft!!
Een bowler zal altijd proberen om de bal met een aanloop te gooien, zodat hij/zij zonder het gebruik van spierkracht de bal voldoende snelheid mee kan geven.
 
De vier stappen aanloop wordt het meeste gebruikt. Ga in het midden van de baan staan en breng de bal gedurende de eerste stap (met het rechterbeen beginnen) naar voren.
 
Als je de bal nu (zonder spierkracht te gebruiken) een zwaaibeweging Iaat maken, kun je nog precies drie passen maken voordat de bal weer naar voren komt.
 
HET MATERIAAL
 
De baan is gemaakt van hout of kunststof en wordt dagelijks voorzien van een filmlaagje olie, zodat de baan niet te snel slijt en zodat de ‘sportbowlers’ hun bal met een mooie boog of ‘hoek’ kunnen gooien.
Om te bowlen heb je speciale schoenen nodig, die je in het bowlingcentrum kunt huren. Deze schoenen hebben een Ieren (glij)zool, zodat je na je aanloop niet struikelt.
 
Verder heb je nog een bal nodig. In het bowlingcentrum zijn alle ballen even groot maar niet even zwaar.
 
Je moet een bal gebruiken die niet te zwaar, maar zeker ook niet te licht is. Verder is het belangrijk, dat je je duim en vingers gemakkelijk in de gaten kunt plaatsen.
 
Tijdens het maken van die laatste (vierde) pas met het linkerbeen komt de bal dan gelijktijdig naar voren. Als je nu je linkerknie ook nog wat buigt, glij je nog een stukje naar voren en kun je de bal rustig loslaten.
Indien je geen beweging met je pols en/of hand gemaakt hebt, zal je hand zich nog steeds in dezelfde ( ‘Shake-hands’) positie bevinden. Voor de sportbowlers is dit de basispositie om de bal met een boog of ‘hoek’ te gooien en wellicht zie jij ook je bal al met effect over de baan gaan. Sportbowlers doen dat niet omdat het er zo leuk uitziet, maar omdat ze zo veel meer pins om kunnen gooien.
De pins staan in een driehoek opgesteld. De meeste kans op een strike heb je als je de ‘headpin’ (pin no. I) aan de zijkant met effect raakt.
DE PUNTENTELLING
Een spel (game) bestaat uit tien beurten (frames). In elke beurt mag je proberen om de tien pins om te gooien. Hiervoor mag je maximaal twee worpen gebruiken. Alle tien pins in é n keer om is een strike (X). Hiervoor krijg je in die beurt 10 punten + het resultaat van de volgende twee worpen. Indien je alle tien pins met twee worpen omgooit, dan heb je een spare (I). Hiervoor krijg je ook tien punten, maar als bonus krijg je nu alleen de eerst volgende worp er extra bij. Voor de rest telt elke omvergeworpen pin voor een punt en wordt de score per beurt doorgeteld. Het lijkt in eerste instantie ingewikkeld, maar als je het voorbeeld hieronder goed bestudeert, dan zul je gauw de logica van de telling ontdekken.


BETER LEREN BOWLEN?

De hierbij gegeven instructies zijn natuurlijk maar een begin en het bowlen wordt nog leuker als je er wat meer van af weet. Je zult zien als je de bowlingbal effect mee kunt geven, dat je veel meer pins om zult gooien. In elk centrum is een vereniging gevestigd en zijn er erkende NBF- trainers aanwezig, die je de fijne kneepjes van de bowlingsport kunnen bijbrengen, zodat ook jij de optimale scores uit je spel kunt halen. Bovendien kun je als je lid wordt van een vereniging wekelijks meedoen aan de competitie. Deze zogenaamde leagues worden meestal volgens een handicapsysteem gespeeld. Hierbij kunnen de beginnende en de gevorderde bowler tegen elkaar spelen, omdat de beginnende bowler bonuspunten krijgt.

De Nederlandse Bowling Federatie is aangesloten bij het NOC*NSF (Nederlande Olympisch Comitéen de Nederlandse Sport Federatie). De internationale organisatie (World Tenpin Bowling Association) is erkend door het InternationaalOlympisch Comité Desondanks is bowling nog geen Olympische sport, maar hieraan wordt door de officials hard gewerkt.