-->

Nav weergave zoeken

Navigatie

Zoeken

Open Ankara 2009: Buitenkant Voet wordt overklast tijdens 10e EBT stop in Turkije

Zo tegen het einde van de zomerperiode met weer een vers seizoen van de wintercompetitie voor de boeg werd en korte zomervakantie met pure topsport gecombineerd via een dikke week zon, zee, strand en hier en daar enkele Turkse bowlingbanen.

De pure ontspanning zou plaats moeten gaan vinden in een prima verzorgd all-inclusive hotel aan de Turkse kust in Antalya, het mengen in de strijd om de Europese punten op de EBT tour zou tijdens de Open Ankara moeten gaan gebeuren, een toernooi uit de Major-categorie wat de 10e stop van de EBT in 2009 zou vormen en een prijzenpot van ruim € 70.000,- kent. Voor Buitenkant Voet betekende dit een dikke week Antalya in een prima hotel met tussendoor een kort uitstapje naar de Turkse hoofdstad Ankara om daar mee te strijden om uitgeroepen te kunnen worden tot beste bowler van Ankara en omstreken.

Bij het in het voorjaar boeken van de reis naar Antalya en het daarbij meteen inschrijven voor de Open Ankara werd de Grote Bos Atlas er verder niet op nageslagen, tot een aantal maanden later bleek dat Turkije toch wat groter was dan gedacht en het hotel in Antalya op maar liefst ruim 8 uur rijden van het bowlingcentrum in Ankara lag. Met enige creativiteit werd er voorkomen dat er een auto gehuurd en vervolgens 2 dagen gereden zou moeten worden, door op het laatste moment een binnenlandse retourvlucht van Antalya naar Ankara bij één of andere lokale prijsvechter te regelen zodat er zonder al te veel problemen aan de andere kant van Turkije aan het toernooi meegedaan kon worden.

Om optimaal gefocussed en volledig ontspannen aan de Open Ankara deel te kunnen nemen werd dus niets aan het toeval overgelaten en begin september vanaf Eindhoven Airport het vliegtuig naar Antalya gepakt voor een dikke week relaxen om onder ideale omstandigheden de strijd om de EBT punten aan te kunnen gaan. Deze keer geen discussies met de douane over het al dan niet mee mogen nemen van een bowlingbal in de handbagage en een kleine 4 uur vliegen later werd er voet aan land gezet in het bloedhete Antalya voor een dikke week rust in een all-inclusive hotel aan het strand.

De eerste dagen werden overdag in de zon aan een enorm zwembad doorgebracht om zo binnen no-time van spierwit naar vuurrood te verkleuren. 's Avonds werd de bar van het hotel opgezocht waar 4 AMF bowlingbanen waren aangelegd. Om een beetje in het ritme voor het toernooi te komen werd er hier en daar nog een game gespeeld, maar door een meer dan stroeve aanloop en nul komma nul olie op de baan waardoor zelfs huisballen onbedoeld met effect gegooid werden, werd er niet veel meer dan een flinke dip in het zelfvertrouwen bij elkaar gespeeld. Na de 89-86 overwinning van Ronnie werd dus snel de bar van het hotel weer opgezocht om onder het genot van enkele lokale Effes pilsners te wachten op het echte werk in Ankara.

Zaterdag 5 september werd het tijd om de rust en luxe in te ruilen voor een flinke dag zwoegen op de bowlingbaan en was het vroeg op om tegen 07.00 uur het vliegtuig van Antalya naar Ankara te pakken om daar mee te spelen in de eerste en tweede serie van de Open Ankara 2009, welke van 5 tot en met 13 september 2009 voor de 3e keer in het Rollhouse bowlingcentrum gespeeld zou worden. Na een vlucht van een klein uurtje naar Ankara werd er een taxi opgetrommeld om de laatste kilometers naar het Bilkent winkelcentrum af te leggen waar het toernooi plaats zou vinden. Eénmaal ter plekke bleek de Rollhouse bowling een prima en modern bowlingcentrum te zijn, bestaande uit 24 banen met een onmisbare airco en uitstekende broodjes dönner kebab op de menukaart.

Om de vervelend hoge inschrijfkosten wat te drukken en natuurlijk de lat voor de rest van het deelnemersveld gelijk op een aardig niveau te leggen en werd er direct een opwachting in de eerste twee series van het toernooi gemaakt. Eric zou in serie 1 in het gezelschap van 18 Turken en één Deense dame de spits afbijten, waarna Ronnie in serie 2 van het toernooi een poging ging toen om de scores verder aan te scherpen.

Na het afstaan van de € 80.- inschrijfgeld en de 10 minuten ingooien en richting zoeken op het wat drassige 41 foots patroon van de Open Ankara werd het toernooi in serie 1 voor Buitenkant Voet geopend door Eric. De eerste game werd direct slordig geopend, maar uiteindelijk toch nog met een redelijke game van 176 afgesloten. Game 2 werd helemaal dramatisch gestart met een turkey aan open beurten zodat er halverwege de tweede game een schrikbarende tussenstand van 57 na 5 beurten op het scherm stond. In de tweede helft van de game werd de score nog naar 152 opgetrokken, maar al met al nog steeds voldoende voor een stroeve start van het toernooi. De games drie (179) en vier (165) waren weinig spectaculair waarna de score in game 5 eindelijk richting de 200 ging, maar door een slordige poging op de 5 pin bleef de laatste beurt open waardoor de score in game 5 op 194 bleef steken. De serie werd afgesloten met opnieuw een wat tegenvallende 162 game zodat er uiteindelijk op een serie van 1028 werd geëindigd, voldoende voor een gemiddelde van een dikke 171 over 6 games en een 11e plaats van de 20 deelnemers uit de serie. Al met al niet dramatisch slecht, maar zeker ook geen prachtig gemiddelde.

Een klein uur na de eerste serie kon Ronnie de baan op stappen in een poging om de 1028 serie te verbreken en daarmee voorlopig beste Nederlander van het toernooi te worden. Zoals wel vaker werd er door Ronnie wat afwachtend gestart met games van 139 en 146 waarna de scherpte in game 3 wat werd opgevoerd door de game mede door 5 strikes op 177 af te sluiten. In de games vier (127) en vijf (118) stortte de scores vervolgens weer flink in waarna er alleen nog maar als voorlopige beste Nederlander geëindigd kon worden door de laatste game met een score van 322 scratch af te sluiten. Om de psychologische 1000 grens te pakken zou er inmiddels een theoretische stuiptrekking van 293 scratch moeten volgen. Uiteindelijk werd die score niet gehaald, maar werd de weg naar boven wel ingeslagen. De serie werd afgesloten met een game van 168 om op een serie van 875 te eindigen, een gemiddelde van een kleine 146 over 6 games wat weer voldoende was voor de 28e plaats van de 31 deelnemers in de tweede serie.

De laatste dagen van het toernooi werd het niveau nog even flink opgeschroefd waarbij onder andere de Maleisische bowlingselectie in actie kwam wat uiteindelijk tot de volgende eindstand van de kwalificatieronde zou leiden:

Uitslag van de kwalificatie:
1.   Mai Ginge Jensen 226-259-204-168-269-277  +48  1451 (gem. 241.83)
122. Eric             176-152-179-165-194-162       1028 (gem. 171.33)
155. Ronnie           139-146-177-127-118-168        875 (gem. 145.83)

De Open Ankara 2009 bestond dit jaar uit 161 deelnemers en 36 desperado-spelers welke verdeeld over 28 series van maximaal 44 deelnemers een totaal van 537 pogingen hebben gedaan om tot de finales door te dringen. Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door Maleisiër welke in de TV finale op de Turkse TRT van de Fin Pasi Outila wist te winnen en daarmee de hoofdprijs van € 10.000,- voor zich op wist te eisen.

Tijdens het toernooi zijn een aantal korte filmpjes gemaakt waarin Buitenkant Voet in actie te zien is, de filmpjes zijn in het Buitenkant Voet-gedeelte van YouTube terug te vinden: http://www.youtube.com/user/buitenkantvoet

De volledige uitslagen en foto's van de Ankara Open van 2009 zijn op de website van het toernooi terug te vinden: http://www.ankaraopen.com/

Aanvullende gegevens