Die niet alleen zijn talent doorgeeft

De pen

Die niet alleen zijn talent doorgeeft

Bedankt Wil Siech voor het doorgeven van de pen aan mijn persoontje, maar een complete bloemlezing van mijn ervaringen uit de tijd dat ik als hoofdbestuurslid van de Nederlandse Bowling Federatie fungeerde zou echt te veel van het goede worden. Ik ben lid van Eindhoven sinds 1969 ( 30 jaar dus.)
 
Enkele misschien wel interessante dingen uit de tijd dat ik hoofdbestuurslid was van de toenmalige N.B.K.F. wil ik toch wel even vermelden.


Ik ben na enkele turbulente vergaderingen van de N.B.K.F. in 1972 in het hoofdbestuur gekozen in een kompleet nieuw bestuur. Het ledental was op dat moment 800 (betalend wel te verstaan). Op papier hadden we meer leden, dat was om meer subsidie te kunnen krijgen,welke overigens later door ons moest worden terugbetaald.
 
De officiële naam van de federatie was toen Nederlandse Bowling en Kegel Federatie (N.B.K.F. dus).
 
Het eerste wat we als bestuur deden, was met behulp van het ministerie de (k) van kegelen er uit te kegelen, wij vonden toendertijd, en nu nog, dat bowlen en kegelen twee volkomen andere sporten zijn, het ministerie vond dat gelukkig ook, en wij werden N.B.F (Nederlandse Bowling Federatie).
 
In 1974 noteerden wij al het 4000 ste lid.
 
En in 1975 werd ik gekozen tot voorzitter van de N.B.F., en noteren we 5000 leden.
 
In 1976 starten we met de automatisering van de administratie mede onder leiding van Gerard van de Wiel, ook N.B.F. bestuurslid en lid van Eindhoven.
 
1978: we noteren het 10.000 lid van de N.B.F., ook in 1978 wordt de titel bowler en bowlster van het jaar in het leven geroepen en nog belangrijker, de afdelingen zien het levenslicht.
 
1979 heel belangrijk is de start van de opleiging tot trainer (A) met subsidie en erkenning door C.R.M.
 
In dat jaar worden de zogenaamde touwloze Schmidbanen door de F.I.Q. goedgekeurd en de nationale jeugd beker kompetitie gaat van start, de commissie opleidingen werd ingesteld en bowlingrevue (magazin) onder, en nog steeds, voortreffelijke leiding van Jules Heere bestaat 10 jaar, en de eerste kalendermeeting vind plaats en het door het bestuur voorgestelde tucht en sportreglement wordt door de algemene vergadering goegekeurd.
 
1980 we noteren 15.000 leden.
 
1981 de groei zit er in en we noteren 20.000 leden, het eerste kort geding uit de geschiedenis tegen de N.B.F. is een feit.
 
1982 het eerste Federatieweekend doet zijn intrede, het jeugdteam dat mijn naam draagt wordt kampioen van Nederland, en in Stuttgart behaalt mijn zoon Bart-Jan een bronzen plak bij de Europesche kampioenschappen. De titel bowler en bowlster van het jaar voor de jeugd wordt ingesteld.
 
1983 ik wordt 50 jaar en heb 250 man in de algemene jaarvergadering die lang zal hij leven zingen, er wordt voor het eerst een directeur bondsbureau N.B.F. aangesteld, en Leo Jansen maakt de 7—10 split. Er is sprake van een verhuizing van ons bowlingcentrum van de Limburglaan naar de WoenselseHeide,het gaat op het laatste moment niet door gelukkig. Ik ben chef d’equipe van de ploeg die naar Venezuela gaat voor de Wereld kampioenschappen. Baan 17 wordt in gebruik genomen.
 
1984 we tellen 22.000 leden en verder een rustig jaar, vermeld mag worden, dat Ad Schellekens (de grote inspirator achter de senioren league) het z.g.n. Ben Aarts paastoernooi wint, nu Vacansoleil toernooi, en Dorette Boelens, Anja Bisschops en Betty Vissers winnen als trio de grote prijs van Eindhoven.
 
1985 wordt er in Eindhoven een pand aangekocht aan de Brederolaan waar het bondsbureau van de N.B.F. haar intrek neemt, en ik krijg van de FIQ een speld aangeboden( waarvoor precies is mij niet duidelijk.)
 
1986 de bekende ABO cursus wordt geïntegreerd in onze eigen opleiding bowlingtrainer en tijdens het 5e federatie weekend van de Nederlandse Bowling Federatie treed ik af als voorzitter en wordt tijdens die vergadering benoemd tot ere voorzitter van de N.B.F. 14 jaar met plezier besturen zitten er op. Op vrijdag 30 oktober tijdens de vrijdag avond league gooi ik nog gauw even 299 (balen dus)
 
Dat ik tijdens mijn bowlingloopbaan ook voortreffelijke bowlsters en bowlers afgeleverd heb is u waarschijnlijk wel bekend, denk maar aan Bart-Jan en Annemiek, aan Dorette en Harrie Boelens en tot slot nog mijn eigen vrouw Thea welke weliswaar niet meer bowlt maar wel international was, allemaal van mij het talent meegekregen waardoor ik zelf helaas geen hout meer gooi.
 
Jan van den Boogaart,…die niet alleen zijn talent maar ook de pen doorgeeft aan zoon Bart-Jan die echt wel het een en ander kan vertellen oven internationaal bowlen