Even een oude schuld inlossen…

De pen

Even een oude schuld inlossen...

De Pen

De tijd vliegt, inmiddels loop ik met dank aan een gul gebaar van Huub al meer dan een jaar met de EBV pen op zak, tijd dus om een oude schuld in te lossen en de pen maar eens tot zijn recht te laten komen zodat ook andere EBV leden zich te goed kunnen doen aan dit estafette stokje.

Tja, waar te beginnen… Even een paar jaar terug in de tijd, terug naar de oerknal van Buitenkant Voet ergens halverwege de jaren ’90. Hier en daar werd er in de studententijd al regelmatig een balletje gegooid, al was dat voornamelijk onder de lessen bedrijfseconomie waar met een paar klasgenoten nog wel eens naar Veldhoven werd gereden om daar de eerste stappen op bowlinggebied te zetten. Halverwege de jaren ’90 stond het bowlen bij Buitenkant Voet nog op het tweede plan, overdag werd om de zoveel weken wel eens een balletje gegooid, maar de echte aandacht ging uit naar het darten waar op de donderdagavonden in het stamcafé De Fiscus op het Stratumseind wekelijks de strijd met andere dartteams uit de Kempense Darts Organisatie werd aangegaan. Waar Buitenkant Voet tot op de dag van vandaag nog steeds een competitie dartteam kent, werd aandacht rond het jaar 2000 langzaam maar zeker ook naar het bowlen verlegd. De eerste serieuzere stap was het aansluiten bij een competitie in Best, een competitie welke je nu nauwelijks een bowlingcompetitie zou noemen. Rond het jaar 2000 werd tijdens een avondje bowling in Best met een gezonde dosis geluk voor het eerst een 200-score bij elkaar gespeeld wat de veteranen van de maandagcompetitie in Best ook direct op was gevallen waarna er een uitnodiging volgde om maandelijks op de maandagavond aan de sluiten bij de lokale bowlingclub. In eerste instantie sloten Mark en ik bij de club aan, later volgde achtereenvolgens Ronnie, Toine, Stefan en Jacco waarmee de kiem was gelegd voor het huidige Buitenkant Voet bowlingteam. Ondanks de barre omstandigheden in Best, hebben we hier toch enkele jaren staan ballen waarbij ook de eerste hoogtepunten werden gehaald. Zo zorgde op een memorabel moment een strakke bal op de headpin ervoor dat de TL-verlichting naar beneden kwam en wist Mark het voor elkaar te krijgen om een pin van het touw los te smijten.

Na enkele jaren in Best te hebben staan harken werd er langzaam maar zeker een wat serieuzere competitie gezocht en gevonden bij de EBV. Na een avondje verkennen bij de zomercompetitie aan de Limburglaan werden de inschrijfformulieren ingevuld waarna het debuut van Buitenkant Voet op de dinsdagleague in het seizoen 2004-2005 een feit was.

Op de openingsavond werd er bij binnenkomst nog vol bewondering naar de teams gekeken waarbij direct opviel dat de heren van Solid uitgebreid op de knieën de approach zaten te poetsen en pluizen uit de goot stonden te halen, op dat moment nog volledig onbekend met een aantal jaren bowlingervaring in Best in het achterhoofd. Inmiddels staan we zelf ook rommel aan de kant te schuiven als er gebowled moet worden.

Het eerste competitie seizoen werd na de nodige strijd afgesloten op een tweede plaats, waarbij de winst in de dinsdagleague uiteindelijk in de laatste game van de laatste avond naar Solid ging, een strijd welke tot op de dag van vandaag met een gezonde dosis rivaliteit gevoerd wordt. Na het eerste debuutjaar werden de vleugels wat breder uitgeslagen door in de zomer van 2005 in te schrijven voor de donderdagcompetitie en een Buitenkant Voet-team te vormen voor de nationale trio league.

In de zomer van 2005 werd er besloten om een poging te doen om wat serieuzer aan het ballen te gaan door met Stefan en Ronnie in te schrijven voor de 4e klasse NHTL, de landelijke trio league, om zo ook de kunsten in andere bowlingcentra te vertonen. Inmiddels is het NHTL team licht gewijzigd doordat Stefan het team verlaten heeft en Jack vd Broek en Albert ‘300’ Aalbert ervoor in de plaats zijn gekomen en wordt er inmiddels in de 3e klasse gespeeld.

Samen met Yuri, Ronnie en Bas werden vanaf 2005 ook de donderdagen op de bowling doorgebracht door in te schrijven voor de Black Strikes. Het eerste jaar werd het nog gespeeld onder de naam ‘Harder en Strakker’, een knipoog naar het nieuwe team ‘Hard en Strak’ wat zich uiteindelijk niet voor de donderdagleague ingeschreven bleek te hebben. Na een jaar werd de camouflage afgegooid en weer onder de naam Buitenkant Voet geprobeerd om promotie naar de vrijdagleague af te dwingen. Uiteindelijk bleek er geen promotie/degradatie regeling tussen de leagues te bestaan waardoor de donderdagleague na twee seizoen vrijwillig werd ingeruild voor de vrijdagcompetitie, waar Buitenkant Voet tot op de dag van vandaag aanwezig is om het weekend onder het genot van een biertje in te luiden.

Naast de leagues en competities van de EBV wordt er de laatste jaren zo nu en dan ook internationaal gekeken hoe het er op bowlinggebied aan toe gaat door af en toe in te schrijven voor teamtoernooien zoals de European Company Sports Games welke in 2007 in Denemarken en 2009 in Kroatië bezocht werden en waar volgend jaar in Hamburg opnieuw met een groep liefhebbers aan deelgenomen zal worden. Of het nu de weekendjes European Bowling Tour zijn of de PBA toernooien in Chicago en San Francisco, stuk voor stuk zijn het geweldige ervaringen om op terug te kijken.

Nadat Huub eerder een paar jaar nodig had om een verhaaltje op papier te zetten en mijn bijdrage nou ook niet direct tot stand kwam, zit de snelheid er nu weer volledig in. Om er zeker van te zijn dat de volgende bijdrage niet weer maanden op zich laat wachten, geef ik de pen door aan collega vrijdagleaguegooier Karel Verhagen zodat Karel de pen binnen no-time weer van zich af kan schrijven.

Eric